Wat is het verschil tussen een stompe deur en een opdekdeur?

Wat is het verschil tussen een stompe deur en een opdekdeur?

Gaat u binnenkort uw deur vervangen? Dan moet u natuurlijk wel weten wat voor soort deur u nu heeft. We onderscheiden twee soorten binnendeuren: een opdekdeur en een stompe deur. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. In dit artikel leggen we je uit wat een opdekdeur is, wat een stompe deur is en wat de verschillen ertussen zijn.

Wat is een stompe deur?

Een stompe deur staat ook wel bekend als een inleg- of sponning deur. Hij wordt stomp genoemd omdat hij een rechte buitenrand heeft en geheel in het deurkozijn valt. Het kozijn is het gedeelte dat vast zit in de muur rondom de deur, meestal is dit van staal of hout. Een stompe deur wordt afgehangen aan normale scharnieren. Doordat hij compleet in het deurkozijn valt zie je snel wanneer de deur scheef hangt. Dit is een nadeel, de plaatsing moet hierdoor erg precies gebeuren. Tegenwoordig geven veel mensen de voorkeur aan stompe deuren, omdat deze moderner, strakker en egaler ogen. Dit terwijl je in oude huizen eigenlijk alleen maar stompe deuren ziet. In verband met het versnellen van het bouwproces zijn er in nieuwe huizen juist steeds meer opdekdeuren geplaatst.

Als niet meer beschikt over de afmetingen van de oude deur, meet u de binnenkant van de deurkozijnen af. Voor de goede deurmaat haalt u daar vijf millimeter vanaf.

Wat is een opdekdeur?

Een opdekdeur valt gedeeltelijk met een opdekrand op het kozijn. Hij heeft dus geen rechte buitenrand en valt niet geheel in het deurkozijn, zoals de stompe deur. De opdekdeur wordt afgehangen met paumelle, dit zijn een soort speciale scharnieren die met pinnen worden vastgezet. De opdekrand valt ongeveer 15 millimeter over het deurkozijn heen, waardoor er minder tocht binnenkomt en je minder goed kan zien wanneer de deur scheef hangt. Aangezien een opdekdeur niet precies recht hoeft te hangen is het plaatsen gemakkelijker dan bij een stompe deur. Opdekdeuren zijn overigens alleen geschikt als binnendeur, dit komt omdat hij makkelijk te forceren is. Dit maakt de hem inbraakgevoelig.

Voor het afmeten van een opdekdeur heeft u twee afmetingen nodig, de breedte en de hoogte. Bij de breedtemaat houdt u geen rekening met de opdekrand. Bij de hoogte maat moet u hier wel rekening mee houden, hiervoor telt u twaalf millimeter bij de sponningmaat op.

Wat voor deur kiest u?

Bent u eruit gekomen wat voor soort deur u nu heeft en wat voor soort u in uw huis wilt? Mocht u het lastig vinden dan kunt u altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij adviseren u graag over wat in uw huis past.