Is je huis toe aan nieuw deurbeslag?

Is je huis toe aan nieuw deurbeslag?

Het is van erg groot belang dat je woning over het juiste type deurbeslag beschikt. Met het juiste type deurbeslag houd je inbrekers namelijk zo goed mogelijk buiten de deur! Deurbeslag komt in verschillende vormen voor, denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen deurbeslag voor een buitendeur, een binnendeur of de deur van een schutting in je tuin. Een slotenmaker kan je helpen bij het plaatsen van deurbeslag, maar je kunt dit ook zelf doen als je hier ervaring mee hebt. Het is belangrijk om de sloten op een juiste wijze te plaatsen, door de complexiteit van deze systemen. Je moet er immers niet aan denken dat het slot beschadigt bij het plaatsen ervan.

Verschillende soorten deurbeslag

Op buitendeuren in woningen wordt over het algemeen gebruik gemaakt van zogenaamde cilindersloten, die voorkomen als tweepuntsloten en driepuntsloten. Het verschil zit hierbij logischerwijs in het aantal contactpunten met de deurpost. Des te meer contactpunten een slot heeft, des te meer veiligheid deze ook biedt. Het kost een inbreker namelijk meer tijd om de deur open te breken, waardoor de kans om betrapt te worden groter wordt.

Voor binnendeuren worden andere vormen van deurbeslag aangeboden, zoals zogenaamde pen- en bijzetsloten. Deze sloten hebben vaak minder contactpunten met de deurpost, wat in dit geval ook niet noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het slot op een toiletdeur of een slaapkamerdeur.

Sloten voor ramen in woningen

Naast het belang van het juiste deurbeslag voor woningdeuren, is het minstens net zo belangrijk om je ramen van de juiste sloten te voorzien. Zeker ramen bij een plat afdakje of bij een regenpijp zijn erg kwetsbaar, als deze niet van de juiste sloten zijn voorzien. Op ramen wordt doorgaans gebruik gemaakt van zogenaamde bijzetsloten, in de vorm van insteek- of oplegsloten. Welk type sloten het meest geschikt is voor de ramen in je woning is van verschillende aspecten afhankelijk.