Hoe schilder ik mijn deur?

Hoe schilder ik mijn deur?

Je kent het misschien wel. Die ene deur die er niet meer zo goed uitziet en waarvan de oude verflaag af begint te bladderen. Dit resulteert uiteindelijk in een somber uitziende deur, wat ook effect heeft op je hele woning. Je binnen- of buitendeur voorzien van een nieuwe likje verf kan het verschil maken. Het schilderen van een deur is niet een al te moeilijke klus, maar vergt wel enige voorbereiding en een juiste werkwijze. Lees hier onze tips over hoe je het beste een deur schildert.

Kies de juiste soort verf voor je deur

Er zijn twee soorten verf waarmee je een deur kan schilderen: watergedragen verf (acrylverf) en synthetische verf (alkydverf). Watergedragen verf wordt het meest door particulieren aangeschaft omdat deze snel opdroogt en niet snel vergeelt. Professionele schilders gebruiken vaak synthetische verf omdat deze soort milieuvriendelijk is en daardoor verplicht om mee te werken. Voordat je begint te schilderen is het belangrijk te constateren om wat voor soort deur het gaat. Een buitendeur heeft uiteraard meer bescherming nodig in verband met de weersomstandigheden. Daarom is het verstandig om deze met alkydverf te schilderen. Deze verflaag is sterk en beschermt je voordeur beter.

Voordat je begint met schilderen

Het is belangrijk dat je de deur eerst ‘schilderklaar’ maakt. Dit houdt in dat je, net zoals bij het schilderen van houten kozijnen, eerst de oude verflaag ontvet en eraf schuurt. Verwijder ook al het hang- en sluitwerk. Ontvet daarnaast altijd de deur met ammoniak en een verfijnreiniger. Ammoniak alleen is vaak niet voldoende omdat deze beperkt ontvet. In buitendeuren bevindt zich in de kieren vaak roestresten, wat een gevolg is van de weersomstandigheden. Roetresten veroorzaken vet, daarom moet je deze ontvetten en schoonmaken. Bekijk ook de staat van de deur die je van plan bent te schilderen. Als deze helemaal aan het afbladderen is, dan moet je de hele deur schuren. Is dit niet het geval? Dan hoef je alleen de beschadigde plekken te verwijderen en nieuwe verf aan te brengen. Wanneer een deur niet veel onderhoud nodig heeft kun je ervoor kiezen deze niet helemaal opnieuw te verven of te schuren. Dit bespaart je ook weer extra verf kosten. Maar voor een zo mooi mogelijk resultaat is het aan te raden om hem wel in zijn geheel te schuren.

Het schilderen van een deur in stappen

  • Stap 1: Plak alles af
    Je wilt niet dat er verf op je ramen of op andere ongewenste plekjes komt. Plak daarom alles af waar je geen verf op wilt en druk de tape stevig aan. Afplakken zorgt er ook voor dat alles er netjes en strak uit komt te zien. De overtollige verf gaat over de tape heen en kan er met geen mogelijkheid onderdoor glippen.
  • Stap 2: Breng grondverf aan
    Grondverf is de basislaag die wordt gebruikt voor een goede hechting. Lakverf bijvoorbeeld, plakt niet goed op een gladde ondergrond. De grondverf is een stabiele onderliggende laag die ervoor zorgt dat de verf in zijn geheel goed hecht.
  • Stap 3: Beschilder de deur met verf
    Schilder altijd met de houtnerf mee. Deze manier van schilderen zorgt voor een goede vloeiing van de verf. Breng na elke schilderlaag, opnieuw ammonia aan en schuur deze laag vervolgens nogmaals. Maak vervolgens de schuurresten schoon met water voor een optimale hechting.

Hulp van een expert

Wil jij je deur ook nieuw leven inblazen maar twijfel je of je dit zelf allemaal wel kan? Of voel je je niet thuis in het schilderdepartement? Deuren-team helpt je in heel Nederland graag met alle klussen op het gebied van deuren. Neem contact op en vraag een vrijblijvende offerte aan.