De meest voorkomende sloten

De meest voorkomende sloten

Voor het installeren voor een slot kunt u vele soorten sloten gebruiken, maar welke? In dit artikel leggen wij u uit welke de meest gebruikt worden en tevens wordt er per slot verteld voor welk type deur deze het best geschikt is.

De typen sloten

De sloten die het meest voorkomen bij deuren staan hieronder op een rij voor u gesorteerd. Raadpleeg altijd een vakman wanneer u er niet uitkomt.

Normaal insteekslot

Het eerste slot dat besproken wordt in dit artikel is de normale insteekslot. Deze vind je voornamelijk op stompe, houten deuren. Aan te raden is om deze in combinatie met een veiligheidsbeslag aan te brengen op uw deur.

Het oplegslot

Het oplegslot is een slot dat u voornamelijk tegenkomt op stompe, naar binnen draaiende deuren. Deze deuren bestaan over het algemeen uit een slotkast met een buitencilinder en een opbouw-sluitkom. Dit slot wordt vooral gebruikt bij de wat oudere huizen. In grote steden komen ze nog wel veel voor.

Het klavierslot

Dit slot komt een stuk minder voor dan de andere sloten in deze lijst, maar hoort nog wel in de top-5. Het klavierslot wordt direct met de sleutel bediend en wordt over het algemeen toegepast in combinatie met een sluitplaat en eenvoudig beslag. Dit type slot komt veel voor bij kast- en binnendeuren.

Het smalle insteekslot

Het smalle insteekslot komt veel voor, voornamelijk bij kunststof- en metalen deuren. Smalsloten komen over het algemeen voor bij kunststof- en metalen deuren met een sponning.

Espagnolet

Een espagnolet is een slot dat van binnen afsluitbaar is en daarom voornamelijk voorkomen bij balkon- en tuindeuren.

Wanneer u niet zeker bent hoe u een bepaald slot kunt aanbrengen kunt u altijd een vakman inschakelen.